Λήψη στους 135,6 Khz από σταθμό EFR

Με αφορμή μερικές δοκιμές που έκανα στις αρχές Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου, θα σας δείξω με απλά βήματα πως μπορείτε να κάνετε κι εσείς λήψη στους 135,6 Khz από σταθμό EFR. Αν έχετε κι εσείς στο σπίτι αυτορυθμιζόμενα ρολόγια και νομίζετε ότι αναγράφουν το πρότυπο DCF39/49 τότε καλά θυμάστε. Το πρότυπο αυτό υποδηλώνει τη ζώνη που χρησιμοποιούν για το συγχρονισμό της ώρας. Λεπτομερέστερα πρόκειται για διαμόρφωση FSK με shift 340hz, 200baud ταχύτητα με κωδικοποίηση Ascii 8-even parity και όπως βλέπετε χρειάστηκε να κάνουμε invert. Στο screenshot παρακάτω...
έχω τις παραμέτρους που θα χρειαστείτε για να αποκωδικοποιήσετε και εσείς αυτά τα σήματα με το Mixw.

Μπορείτε μάλιστα, για να μην χαλάσετε το προφίλ για το RTTY, να τσεκάρετε το Set 2 για να δημιουργηθεί εκεί το νέο προφίλ για την δοκιμή σας. Η λήψη έγινε στις 21.53' τοπική ώρα με Yaesu FT-920 και κεραία Vertical 10m τοποθετημένη στην ταράτσα κτιρίου συνολικού ύψους 10,5 μέτρων με 15 ράντιαλ δεκάμετρα και 3 σαραντάμετρα, προσαρμοσμένη στην γραμμή μεταφοράς με balun 4:1.
Για εσάς που χρησιμοποιείτε το εσωτερικό tuner του μηχανήματος, να τονίσω ότι είναι φρόνιμο να το απενεργοποιήσετε μιάς και αυτό μπορεί να επιφέρει "φιμωσή" του δέκτη όταν είναι συντονισμένο σε άλλες συχνότητες και φυσικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Με μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ είδα ότι πρόκειται για σταθμό στη Βουδαπέστη με διακριτικό HGA22 (EFR Telecontrol Lakihegy, HUN)
Επίσης πολύ γνωστοί σταθμοί οι οποίοι είναι εφικτό να ακουστούν από την χώρα μας είναι οι εξής:
129,10  DCF49    EFR Telecontrol Mainflingen, DEU
139,00  DCF39    EFR Telecontrol Burg, DEU  
Ορίστε τι έξοδο πήρα στην οθόνη μου κατόπιν σωστής αποκωδικοποίησης

Επίσης εδώ θα βρείτε μια πολύ ωραία λίστα με συχνότητες που σίγουρα θα βρείτε ενδιαφέρουσα από το site του IK4HDQ http://ik4hdq.net/doc/0to5MHz.htm
73's και καλή επιτυχία ;-) de SV4FFL

Δεν υπάρχουν σχόλια: